onsdag, september 24, 2008

Mat...

Och så var vi tillbaka på Bulan ikväll... Det blev Pad Thai Gai (Pad Thai Kyckling) för min del (sikken skräll...), och den är SÅ GOD! Niklas åt INTE Massaman! Nä, ikväll testade han faktiskt nå't nytt: Stekt kyckling med chili och kokt ris. Barnen fick den dyraste maten (igen...): Friterade kycklingbitar med pommes. Så fort man frångår thai-maten på menyn, så kostar det lite extra. Inte för att det är speciellt dyrt ändå (150 baht/portion), men när man ska äta på "restaurang" i stort sett varje kväll, under ett helt års tid, så får man tänka på vad man beställer...
Jag, som är en så'n där matnörd hemma (kan inte stoppa en bit i munnen, utan att tänka på om det är proteiner eller kolhydrater eller fett eller vad det nu kan vara...), måste ändå få säga, att trots det lilla intaget av proteiner, i den thailändska kosten, så känns det riktigt bra i kroppen! Nu är ju inte jag någon expert på kost (långt ifrån), men kan det ha att göra med att den thailändska kosten nästan inte alls innehåller något fett? I alla fall inte något ohälsosamt. GI-tänket med mycket proteiner och fett, men lite kolhydrater, är ju raka motsatsen till thaikosten, som mest innehåller kolhydrater (snabba, dessutom) men nästan inga proteiner och väldigt lite fett... Ja, ja... jag bara slänger ut frågan. Kanske finns det någon av er läsare som kan svara? Det hade varit intressant att veta hur det förhåller sig...

I Thailand äter man med gaffel och sked. Kniv anses vara ett vapen, och förekommer aldrig vid en thaifamiljs matbord. Gaffeln använder man till att "skoffa" upp mat på skeden med. Man stoppar inte en gaffel i munnen! Ris anses som heligt och utgör största delen av en måltid. Det är ofint att inte lämna en liten bit mat kvar på tallriken när man ätit klart. Om tallriken är tom, tolkas det som att man inte fått tillräckligt med mat. Lämna dock INTE ris på tallriken... OM man har ris över i "risbyttan", så sparar man det till dagen efter. Skulle det fortfarande finnas ris kvar, så torkar man det för att sedan steka det till nästa måltid. Ris äter man både på längden och tvären, här i Thailand. Till frukost, till lunch, till mellis, till kvällsmål. Du kan få sticky rice, stekt ris, kokt ris, curry-ris... You name it... En thai-middag består ofta av många små rätter som man delar med de man äter tillsammans med. Man tar lite från varje rätt. MEN, skulle du hamna långt ifrån skålen med din favvis-rätt i, så FÅR DU INTE be någon skicka skålen till dig. Maten ska stå där den står - skålarna får inte lyftas från bordet, förrän måltiden anses vara avslutad. Du får helt enkelt skicka iväg din tallrik, så att den, som sitter nära skålen med din favvis-rätt i, kan ösa upp på din tallrik och sedan skicka tillbaka den till dig. Lite knasiga vanor, kan vi väl tycka, men samtidigt är det roligt och intressant att lära sig hur man äter i andra kulturer. Äter gör ju alla människor...

Kop kun ka = Tack ( med viss reservation för stavningen... :-) )

En "wai" är när du håller handflatorna mot varandra (som Lucia), och "bugar" lite lätt med huvudet. Denna "hälsning" gör man när man säger "Hej" (Sawadii ka) och när man säger "Tack" (Kop kun ka).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ooohh Det verkar gå riktigt bra för er där nere :-D Superkul !!! Bra väder, god och lyxig mat- och skit i vad det innehåller ni är ju på typ "semester" hihi =)Kul att ni har börjat gymma lite :) ser framemot att se fler bilder när du utför övningar oxå, så man verkligen får se att du oxå sliter och kämpa ;) hihi.. Ha det underbart !! och snart en trevlig helg :D Många STORA kramar..

Bara jag sa...

Men oj...mye å hålla reda po när man e ute å äter...men riset går väl ente ut igen ti nya gäster om man nu ente skulla orka allt??

Ulrika Berg Nilsson sa...

Hmm, intressant med bordsskicks reglerna! Det är det roliga med att resa, uppleva andra kulturer, seder & bruk!
kramiz